protest kerk Kampen en Zwolle

In onderstaand artikel uit het Nederlands Dagblad staat de suggestie als zou de Werkgroep Bijbel en Woningnood betrokken zijn geweest bij het protest bij de kerk in Kampen en Zwolle. Dit is niet het geval. Mogelijk heeft men naar de Werkgroep in de flyers verwezen, of staan zij symphatiek t.o.v de Werkgroep. Maar ons is verder hierover niets bekend.

Krakers protesteren bij kerk Arie Slob

van onze redactie politiek

ZWOLLE – Een groep krakers heeft zondagmiddag en -avond gedemonstreerd bij de kerken van twee ChristenUnie-politici.

Dat gebeurde in Kampen bij de Eudokiagemeente waar Eerste Kamerlid Remmelt de Boer naar de kerk gaat en vervolgens in Zwolle bij de Koningskerk. Dat is de gemeente van de fractievoorzitter in de Tweede Kamer, Arie Slob. Slob is een van de initiatiefnemers van de Antikraakwet, die in oktober door de Tweede Kamer is aangenomen en nu nog in de Eerste Kamer moet worden behandeld.

De ChristenUnie-fractieleider noemt het vervelend voor de medegemeenteleden dat de krakers bij de kerk stonden te demonstreren. ,,Ik vond het niet bedreigend, maar het is niet leuk”, aldus Slob. ,,Dit heb ik nog nooit meegemaakt.” Bovendien hadden de krakers zich niet gemeld bij de koster, zegt Slob. ,,Niemand wist ergens van.” De veiligheidsfunctionaris van de Tweede Kamer zoekt daarom nu uit of de krakers wel een vergunning hadden voor hun demonstratie. Rond de stemmingen over de Antikraakwet moest Slob onder politiebegeleiding het parlementsgebouw verlaten en ook is zijn huis in Zwolle enkele weken bewaakt. ,,Als mensen mij willen spreken, is dat prima. Maar dan moeten ze gewoon een afspraak maken”, vindt de ChristenUnie-fractievoorzitter. Slob kon overigens de kerk normaal verlaten via een zij-uitgang en is niet aangesproken door de demonstranten. De krakers hadden voor de gelegenheid de ‘Werkgroep Bijbel en woningnood’ gevormd. Ze deelden bij de kerken pamfletten uit en hadden spandoeken bij zich met onder meer een foto van Arie Slob. De Antikraakwet spoort niet met de christelijke moraal van zowel ChristenUnie als SGP, stelde de ‘werkgroep’ in een verklaring. Ze wijzen erop dat er onvoldoende betaalbare woningen zijn en dat het kraakverbod speculanten in de kaart speelt.

Arie Slob erkent de problematiek van de woningnood in sommige gemeenten. ,,Maar het kan niet zo zijn dat je het recht dan maar in eigen handen neemt en gaat kraken. Dat is altijd onze lijn geweest.” Woordvoerster Judith Malotaux van de krakers liet gisteren weten dat de actie niet moet worden opgevat als een demonstratie. ,,Wij zijn slechts met een groepje van acht krakers naar beide kerken toegegaan met als doel mensen te informeren en een dialoog aan te gaan. Het is geen enkel moment ons doel geweest om op enige wijze te provoceren of bedreigend over te komen. Er zijn ter plekke leuke en constructieve gesprekken ontstaan.” Dat Arie Slob de zaak heeft gemeld bij de veiligheidsstaf van de Tweede Kamer, noemt zij een manier om de dialoog ,,de nek om te draaien”. ,,Wij worden op deze manier op onterechte wijze gestigmatiseerd, terwijl wij oprecht en uit goede wil naar beide kerken zijn gegaan.”

Nederlands Dagblad      01-12-2009