Geactualiseerd rapport van de Raad van Kerken ‘Kraken in Nederland’ en de Huidige situatie

Het geactualiseerde rapport van de Raad van Kerken “‘Kraken in Nederland en de Huidige situatie” (inclusief bijlagen) dat het rapport uit ’78 naast de huidige tijd legt is HIER te vinden.

Het Verzoekschrift van de Raad van Kerken Deventer dat samen met bovenstaande rapport is aangeboden aan de secretaris van de landelijke Raad van Kerken, Klaas van der Kamp:

___________________________________________________________

Verzoekschrift Raad van Kerken Deventer

Om als gezamelijke Raad van Kerken een standpunt in te nemen tegen het kraakverbod

Zoals bij allen wellicht bekend, is onlangs het initiatiefwetsvoorstel van CDA, de VVD en de Christen‐Unie dat kraken wil verbieden, aangenomen in de Tweede Kamer, door steun ‐ en het inwilligen van de eisen ‐ van de PVV van Wilders. Het wetsvoorstel ligt momenteel ter toetsing bij de Eerste Kamer.

Als kerken temidden in de samenleving dienen wij ons niet afzijdig op te stellen en toe te zien wanneer een gehele bevolkingsgroep wordt gecriminaliseert, hoe mensen massaal hun dak boven het hoofd dreigen te verliezen en zelfs in de gevangenis belanden.

Zoals ook de Raad van State in haar advies aan de indieners opmerkt is het wetsvoorstel gebaseert op “veronderstellingen”, “indirecte gegevens” en “ruwe schattingen”, waarbij tevens “valide gegevens ontbreken”. De indieners hebben zich gebaseert op zeer eenzijdige en negatieve beeldvorming rondom kraken en stellen enkele incidenten, zelfs zonder afwachting van nader onderzoek, als exemplarisch voor een hele bevolkingsgroep. Voorts heeft men geen oog voor de mens achter de kraker, het sociale vangnet dat kraken biedt en de vele sociaal‐maatschappelijke en culturele initiatieven die voortkomen uit ‘de kraakbeweging’. De geschiedenis herhaalt zich.

Het wetsvoorstel brengt geen oplossing voor de woningnood, brengt geen effectieve oplossing tegen langdurige leegstand en pakt malafide zaken zoals speculatie en huisjesmelkerij niet aan. De voorgestelde maatregels m.b.t de leegstand zullen daar niet aan bijdragen en zullen de leegstand eerder vergroten en speculanten vrij spel geven.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) geeft in reactie op het wetsvoorstel nadrukkelijk aan dat kraken zelden een probleem vormt en de huidige wetgeving voorziet daar waar nodig. Wel heeft men behoefte aan effectieve instrumenten om de leegstand tegen te gaan. Het sociale grondrecht op huisvesting, in onze Grondwet verankerd, is o.i een belangrijker recht t.o.v dat van vastgoedeigenaren om hun panden langdurig leeg te laten staan, laat staan daar mee te speculeren.

Gelet op de ernst van de consequenties van (een mogelijke invoering van) het wetsvoorstel dat kraken ten alle tijde zal verbieden en onder het strafrecht plaatst, en de on‐acceptabele verruiming van de politiebevoegdheden daarbij, pleiten wij bij deze, voor het spoedig doch zorgvuldig innemen van een standpunt tegen een algeheel kraakverbod.
Zoals u weet heeft de Raad van Kerken in 1978 zich tegen de destijds ingediende anti‐kraakwet uitgesproken middels een rapport genaamd “Kraken in Nederland”. Hoe verbazingwekkend actueel en bruikbaar blijkt dit rapport ook heden te zijn, juist nu het ook christelijke partijen betreft.

Daarom wordt u ook een handreiking gedaan en een schrijven aangeboden, “Het rapport van de Raad van Kerken ‘Kraken in Nederland’ en de Huidige situatie”, dat op heldere en overzichtelijke wijze, het rapport van de Raad van Kerken uit ’78 door middel van relevante informatie, naast de huidige situatie zet, aangevuld met bijlagen en ingaande op alle nodige details om het standpunt van de Raad van Kerken te onderbouwen. In deze tijd van communicatie is alle benodigde informatie direct voorhanden. Wij zijn graag bereid om de landelijke Raad van Kerken en alle lidkerken hierin waar nodig en gewenst nader te informeren en bij te staan. Dank u wel.

Raad van Kerken Deventer, november 2009.

____________________________________________________

Het verzoekschrift is ook HIER te vinden.